De Franse president Hollande wil radicaal ingrijpen. Frankrijk gaat in de komende jaren zo’n 50 miljard euro bezuinigen op de overheidsuitgaven.

De Franse president François Hollande liet dit dinsdag weten. Hollande kondigde ook maatregelen aan waarmee hij de economie hoopt te stimuleren.

In 2014 wil de president 15 miljard van de staatsuitgaven schrappen. Tot en met 2017 zal er in totaal 50 miljard worden bezuinigd. ,,Dit is niet eerder vertoond”, aldus Hollande.

Lagere lasten bedrijven

De president beloofde tegelijkertijd de verzorgingsstaat te behouden en liet weten dat de belastingen en andere lasten van Franse bedrijven in de loop van de komende jaren zullen worden verlicht. In ruil daarvoor moeten ondernemingen garanties bieden wat betreft werkgelegenheid.

De president hoopt met dit ,,pact” tussen overheid en bedrijven de crisis te lijf te gaan, de productie en economische groei te stimuleren en tegelijkertijd de werkgelegenheid stabiel te houden. De belastingdruk voor bedrijven en ondernemers zal binnen 3 jaar met circa 30 miljard euro omlaag worden gebracht, aldus Hollande.

De president noemde de economische crisis ,,lang en diep''. Wil Frankrijk zijn invloed in de wereld behouden, dan moet het land maatregelen nemen, aldus Hollande.

De Fransen kampen al jaren met een fiks begrotingstekort en ook de staatsschuld is opgelopen op tot zorgelijke niveaus, van meer dan 90 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Concurrentiekracht

De achilleshiel van de Fransen is het gebrek aan concurrentiekracht. In november 2013 kreeg het land nog een waarschuwing van de westerse industrielandenclub OESO, omdat het achterloopt met het hervormen van de economie.

Het rapport van de in Frankrijk gestationeerde club van grote landen loog er niet om: er is sinds 2008 “geen significante verbetering” geweest van de concurrentiekracht van de op één na grootste economie van Europa.

Dit uit zich onder meer in relatief hoge loonkosten, mede door de zware werkgeverslasten.

Zie ook dit artikel: het drama Frankrijk in 4 grafieken

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl